Tuesday, June 17, 2008

Horvaatia sümbol








Mul oli au viibida möödunud nädalal Zagrebis ja olla tunnistajaks rõõmupeole, mis toimus pärast Horvaatia võitu Saksamaa üle EURO 2008 jalgpalliturniiril.
Kesklinnas polnud vist ainsatki inimest, kes poleks rahvuslippu lehvitanud. Samuti olid lipud pea kõikide autode küljes.



Seda kõike vaadates hakkas mõte liikuma turunduslikku rada pidi.


Vähestel riikidel on nii tugev visuaalne sümbol kui seda on Horvaatia puna-valge malelaua muster. Selle saamislugu ulatub umbes 10- aasta tagusesse aega, kui vastiseseisvunud Horvaatia riigile oli vaja leida lipp. Jugoslaavia- aegne punatähega trikoloor enam ei sobinud ja siis otsustati trikoloorile panna üks iidne Horvaatia aadlike vapp. Sellelt vapilt on võetud ja puna-valge malelauamuster, mis on rahvusvaheliselt tuntuks saanud eelkõige läbi jalgpalli (see muster on ka ametlik Horvaatia fännisümboolika visuaal).


Turunduslikus mõttes suurepärane saavutus: (1) uuele riigile loodi ülihea ja meeldejääv visuaalne identiteet (punavalge malelaud); (2) eduka jalgpallitiimi ja andunud fännide kaudu tehti see sümbol ka maailmale tuttavaks.



Welcome to Croatia!






No comments: